”Siellä missä on rakkaudettomia avioliittoja, on myös rakkautta ilman avioliittoa” Ben Franklin
Muistat varmaan ajan, kun tapasit puolisosi; erossaoloaika tuntui lähes ikuisuudelta ja yhdessä ollessa et halunnut irtaantua kumppanistasi ollenkaan. Arjen vakiintuessa ja rutinoituessa parisuhde kuitenkin muuttuu. Ihmisetkin muuttuvat. Yhtäkkiä saatat huomata, ettette enää istu vierekkäin sohvalla televisiota katsomassa tai kumppanisi ei muista mihin olet seuraavana päivänä menossa, vaikka olet siitä hänelle puhunut. Huomaatkin kertovasi päivän tärkeimmistä asioista ystävillesi, et puolisollesi.
Yhteys puolisoon viilenee ja läheisyyskin väistyy kummankin omien menojen tieltä ja pian huomataan, että viimeisestä rakastelustakin on vierähtänyt jo tovi. Vähitellen seksittömyys alkaa syödä parisuhdetta toden teolla. Omat odotukset rakastelusta, hellyydestä tai edes jonkinlaisesta koskettelusta saattavat turhauttaa ja katkeroittaa. Kumppanin kohtelu voi muuttua piikittelyksi ja parisuhde tylsäksi, joka johtuu enimmäkseen pettymyksestä ja vihan peittelemisestä:” Enhän minä tällaista avioliittoa toivonut ! ” Jostakin syystä tämänkaltainen parisuhdekehitys on lisääntynyt.
Molemmat puolisot todennäköisesti havahtuvat todellisuuteen ennemmin tai myöhemmin. Joskus ”seksitön” järjestely sopii kummallekin puolisolle. Joskus toinen alkaa kärsiä siitä enemmän. Joskus puolisot etääntyvät toisistaan niin kauas, että he tuntuvat toisilleen vierailta ja ero tuntuu ainoalta mahdollisuudelta. Mitä siis tehdä? Onko kumppanin vaihtaminen ainoa mahdollisuus?
Ensimmäiseksi on tietenkin hyvä tunnistaa asia ja olla realistinen. Alun kaltaista intohimoista huumaa ei yleensä kestä 1-1,5 vuotta kauempaa. Sen jälkeen alkaa yhteinen arki ja jokapäiväisten tavallisten päivärutiinien kulku, jolloin intohimo muuttuu kiintymykseksi kumppania kohtaan. Seksittömyyden puheeksi ottaminen kumppanin kanssa vaatii rauhallisuutta, eikä toista saa syyllistää. Kannattaa kertoa kumppanille, miltä seksin vähäisyys tuntuu, jos sitä kaipaa enemmän ja miten se on muuttunut omasta mielestä viime aikoina. Kannattaa myös itse olla uteliaan avoimin mielin liikkeellä, ja olla valmis vastaanottamaan uudenlaisiakin ajatuksia vastapuolelta.
Yleinen myytti on se, että miehet haluavat aina ja naiset useimmiten eivät. Haluttomuutta voi syystä tai toisesta esiintyä myös toistekin päin ja mies saattaa avioliitossa olla vähemmän haluava puoliso. Avoimesti keskustelemalla asioissa päästään yleensä eteenpäin, mutta joskus voi olla parempi mennä seksuaalineuvojan vastaanotolle ja purkaa tilannetta siellä. Seksuaalineuvoja osaa yleensä esittää oikeanlaisia kysymyksiä ja hän ohjaa pariskuntaa näkemään ongelman ytimen vihoittelun ja syyttelyn sijaan.
Toiseksi, monilla ihmisillä on erilainen seksuaalinen ”maku” eli erilaisia mieltymyksiä kuin itsellämme on. Emmehän ole aina nälkäisiäkään samaan aikaan, mutta voimme pitää silti seuraa toiselle. Seksuaalinen eriparisuus ei ole ongelma, jos kumpikin kunnioittaa toinen toistaan ja ymmärtää, että toiselle vähemmän riittää ja toisinaan vähemmän haluava voi silti tyydyttää kumppaniaan. Ole avoin myös uudenlaisille asennoille ja muille tekniikoille. Mitään sellaista ei tietenkään tarvitse tehdä, joka itsestä tuntuu pahalta, mutta keinoja ja menetelmiä on useita.
Kolmanneksi, puolisoiden ei tule haudata erotiikkaa ja seksuaalisuuttaan vanhemmuuden roolien taakse. Lapset tarvitsevat äitiä ja isää tyydyttämään perustarpeitaan, mutta niin tarvitsee myös mies vaimoaan ja vaimo miestään tyydyttämään heidän yhteisiä aikuisten ihmisten seksuaalisia tarpeitaan. Usein pienillä järjestelyillä aikaa puolisolleen on mahdollista löytää.
Neljänneksi, yllättävän monelle naiselle painonnousu ja kehonkuvan muutokset erityisesti raskauksien jälkeen aiheuttavat haluttomuutta seksiin. Jo pienikin panostus omaan itseen ja omaan hyvinvointiin esimerkiksi lisäämällä liikuntaa, ruokavalio- ja tarvittaessa elämäntapamuutoksilla, ottamalla rentouttavaa aikaa vain itselleen, kohottaa itsetuntoa.
Viidenneksi, seksuaalinen vire katoaa, jollei sitä pidä yllä. Joskus jos puoliso on pitkään poissa, esimerkiksi työmatkalla, oman itsen tyydyttäminen esimerkiksi vibraattorilla on hyvä ajatus. Miehille on myös tarjolla erilaisia lääkkeitä, joilla virettä voi voimistaa. Iän myötä niin mies kuin nainenkin tarvitsevat enemmän aikaa esilämmittelyyn ja virittäytymiseen. Se kannattaa aloittaa jo päivällä pienin halauksin ja kosketteluin.
Seksittömyys avioliitossa ei suinkaan ole väärin, niin kauan kuin se sopii fyysisellä ja psyykkisellä tasolla molemmille puolisoille. Voihan olla, että niin miehen kuin naisenkin seksuaalinen halukkuus vähenevät samanaikaisesti, eikä kumpikaan paljoa kaipaa seksuaalista yhdyntää halailuista ja suukotteluista huolimatta. Avioliitossa voidaan siis silti pitää hyvänä toista, vaikka se olisikin seksitön.
LÄHTEET:
Kramer, B., C. , 2015. ”Marriage: What to Do When the Sex Stops” Huffington Post
Krasnow, I. 2015. ”Is No Sex The New Normal?” Huffington Post.
Davis, J., L., 2015. ”Are You Spouses or Just Roommates? You’ve drifted into a sexless marriage. Can this relationship be saved? Yes, experts say.” WebMD Feature