KUN MIES EI HALUA

Naisen seksuaalisen haluttomuuden lisääntyminen tietyssä iässä ei hämmästytä ketään. Sen sijaan miesten haluttomuudesta ei juurikaan puhuta – edes lehtien palstoilla. Myös miehellä voi ilmetä seksuaalista haluttomuutta pitkissä parisuhteissa. Päänsärky vuoteessa ei ole pelkästeen naisten käyttämä tekosyy. Mutta emme useinkaan kuule puhuttavan aiheesta, koska kukaan ei halua puhua siitä. Ei mies, eikä nainen. Miehen haluttomuudessa ei kuitenkaan – läheskään aina – ole kyse elimellisestä häiriöstä, vaan jostakin muusta.

YLEISTYKSET MACHOMIEHISYYDESTÄ AHDISTAVAT
Puhumattomuuteen liittyy mitä suurimmassa määrin häpeän, kiusaantuneisuuden, nolostumisen ja vaivaantuneisuuden tunteiden kokeminen. Käsitykset miehen seksuaalisuudesta ovat aina olleet erilaisemmat kuin naisen. ”Mies haluaa aina seksiä”, ”Miehet ajattelevat seksiä murrosiästä lähtien monta kertaa päivässä”, ”Avioero johtui seksin puutteesta”, ” Mies löysi viriilimmän naisen ja lähti”… ja niin edelleen. On siis erittäin paha lähteä kumoamaan näitä yleistyksiä, koska ne voidaan helposti kääntää miehen etujen vastaisiksi, esimerkiksi ”Vain surkeat miehet eivät halua seksiä koko ajan”, ”Mies on huono sängyssä, ja nainen lähti siksi”, ”Seksiä ei ole, koska mies on kaappihomo ja ylläpitää kulisseja”. Kukapa mies haluttomuuttaan toisi julki, jos käsitykset kääntyvät häntä vastaan?

Miehen haluttomuudessa ei useinkaan ole kysymys siitä, etteikö mies rakastaisi vaimoaan tai pitäisi häntä viehättävänä. Eikä haluttomuudesta kärsivien miesten uskottomuus ole yhtään sen yleisempää kuin uskottomien miesten ylipäätään. Silti ei tarvitse vaipua epätoivoon. Asialle on mahdollista tehdä jotakin. 

PITÄÄKÖ NAISEN SATSATA VIETTELYYN?
Viettely kannattaa lopettaa, jos siitä ei tunnu olevan hyötyä. Nainen saattaa helposti ajatella, että miehen haluttomuudessa on kyse tylsistymisestä ja hän alkaa miettiä, mitä uutta voisi keksiä virittääkseen miehensä. Joidenkin miesten kohdalla uudet temput saavat toivottua kipinää aikaiseksi, mutta jotkut saattavat kauhistua ja ahdistua moisesta ja kokea sen pikemminkin nöyryyttävältä kuin seksuaalisesti kiihottavalta. Joten, jos miehesi ei tunnu innostuvan, älä yritä kehitellä rohkeampia tai rajumpia temppuja.

Toisaalta, monessa pitkäkestoisessa parisuhteessa se, että seksiä on aina saatavilla, voi viedä myös suuremman hohdon koko asiasta. Eräs kansainvälisesti tunnettu rockmuusikko totesi, ettei hän olisi voinut kuvitellakaan, miten intohimoinen puutarhuri hänestä tulisikaan naimisiinmenon jälkeen. Aina siihen asti hän oli viettänyt railakasta elämää vaihtuvien naisystäviensä kanssa. Vuosia avioliitossa ollessaan hän innostuikin oman puutarhansa kasvien hoitamisesta ja kasvattamisesta. Sinkkumiehellä riittää enemmän yritystä silloin, kun sitä (naista) olisi saatavilla, kuin parisuhteessa olevalla miehellä. Joten siksikään ei ehkä kannata liiemmin tyrkyttää miehelle sitä, minkä hän tietää olevan käsien ulottuvilla lähes aina.

Ota selvää, mikä saa miehesi syttymään. Vai tiedätkö jo? Oletko ihan varma, että miehesi syttyy juuri siitä? Se, mikä parisuhteissa on usein merkillistä, niin jostain syystä meidän on vaikeaa sanoa kumppanillemme, mitä oikeasti haluamme ja mistä nautimme. Varsinkin, jos kyse on omasta mielestämme jostakin epätavallisesta tai ”tuhmasta”. Voihan olla, että puolisokin ajattelee samoin, muttei ole uskaltanut tuoda sitä julki.

Pieni perehtyminen siihen, mitä kaikkea seksuaalisuus pitää sisällään ei varmasti ole huono ajatus. Tätä nykyä televisiostakin tulee melko säännöllisesti ohjelmia, missä esimerkiksi tanskalaiset, ruotsalaiset tai englantilaiset tutkivat journalistit tutustuvat jos vaikka minkälaisiin seksuaalisuuden muotoihin ja ilmiöihin. Näitä ohjelmia pariskunnat voisivat yhdessäkin katsella ja kommentoida ääneen, mikä tuntuu hullulta ajatukselta tai kiinnostavalta. Siinä yhteydessä voisi olla luontevaa ottaa puheeksi myös se, mistä toinen pitäisi ja mitä ei haluaisi kokeiltavan mistään hinnasta.

Toisaalta, miehen haluttomuus vaimoaan kohtaan voi johtua siitäkin, että hän on tyydyttää itseään fantasioimalla itsekseen tai katselemalla pornoa. Siinä mies voi itse hallita tilannetta, eikä orgasmi ole muusta kuin itsestä ja omasta hyväilystä kiinni. Hänen ei tarvitse huomioida toista osapuolta ja yrittää onnistua hänen tyydyttämisessä. Riittää kun hoitelee itse itsensä.   

ELÄMÄ ON YHTÄ MUUTTUMISTA 
Oletko itse innostunut seksistä kumppanisi kanssa? Pidättekö toisianne enemmän ystävinä kuin rakastavaisina? Oletteko ennemminkin kuin sisko ja veli? Yleensä sellainen lähtökohta ei innosta seksiin, ei ystävän kanssa, eikä sisaruksen kanssa. Miten saisitte toisenne kohtaamaan rakastavaisina? Miten voisit itse osoittaa miehellesi olevasi hänestä seksuaalisesti kiinnostunut?

Älä ylireagoi miehesi kehon muutoksiin ja ikääntymiseen. Sillä hänen peniksensä ei ole enää 18 centtiä pitkä ja hän tietää sen itsekin. Samoin kuin sen, että hiukset harventuvat ja etureppu kasvaa. Mutta kukaan ei puhu siitä, mitä miehen parhaimmalle kaverille tapahtuu 40 vuotissynttäreiden jälkeen. Ensimmäisen todellisen vihjeen hän saa asiasta silloin, kun erektio ei onnistukaan kuin tilauksesta, vaikka oma pää olisi selvä. Miehestä voi olla kiusallista pyytää naistaan virittämään häntä ensin käsin, jollei nainen sitä itse huomaa tehdä. Erektion katoaminen kesken yhdynnän saattaa myös tuntua vieraalta, vaikka niitäkin tilanteita tulee vanhemmiten useammin.

Miehen peniksen toiminnasta tulee myös ennalta-arvaamaton, joka on entistä herkempi mielialan muutoksille sekä turvattomuuden ja epävarmuuden tunteille. Joten seksuaalisuus tulee iän myötä liittymään myös tunteiden kokemiseen. Jos naisen seksuaalisuus muuttuu iän myötä, niin myös miehen. Ja siksi naisen tulee osoittaa, että muutokset miehen seksuaalisuudessa ovat täysin luonnollisia, eikä niitä tarvitse hävetä. Silloin kun seksillä on suuri merkitys naiselle ja nainen mahdollisesti on parisuhteessa aina ollut se halukkaampi osapuoli, voi tämän näkökulman ymmärtäminen vaatia hieman enemmän. Jos tätä ymmärrystä ei löydy, saa se ennen pitkää miehen keksimään mitä erilaisempia tekosyitä välttääkseen seksuaaliset kohtaamiset vaimonsa kanssa. Ja nainen saattaa tulkita tämän taas pikemminkin rakkauden puutteena kuin miehen kehon muuttumiseen liittyvänä asiana. 

PUHUMALLA ETEENPÄIN
Ottamalla asia rohkeasti puheeksi on hyvä tapa aloittaa. Keskusteleminen raottaa paremmin miehen näkökulmaa ja jos todellakin on kyse erektiohäiriöstä tai muusta toiminnallisesta ongelmasta, on seksuaalinen vihjaileminen ja viettely-yritykset hänestä varmastikin ahdistavia ja kiusallisia. Toiminnalliset häiriöt ja esimerkiksi testosteronipitoisuuden mittaaminen ovat asiantuntijalääkärin heiniä. Siksi olisi ehkä parempi sulkea pois nämä fysiologiset häiriöt asiantuntevan lääkärin kanssa. Asia kannattaa ottaa puheeksi ennen kuin parisuhde alkaa rakoilla enemmänkin. Silloin puheeksiottaminen kannattaa ottaa sillä mielin, että asiaan on odotettavissa selvennystä pikemminkin kuin avioeroa. Tällöin pelkkä positiivinen näkökulma saattaa vaikuttaa suotuisasti siihen, miten miehesi kokee sinun suhtautuvan asiaan ja mahdollisesti auttaa häntä tuomaan esiin todellisen syyn. Mitä luottavaisempi itse olet siihen, että löydätte ratkaisun asiaan, helpottaa myös miehesi asemaa.

Kysy yhtä asiaa kerrallaan. Naisten ja miesten tapa käsitellä asioita on erilainen. Naiset kykenevät hieman miestä paremmin käsittelemään useita asioita kerrallaan. Miehelle helpompaa on edetä yksi asia kerrallaan. Haluttomuuden kanssa on myös hyvä edetä pienin askelin. Harvemmin se on yhdessä yössä ilmaantunut, eikä voida olettaa, että se saataisiin nopeasti  ratkaistua. Miehen haluttomuuden hoitaminen saattaa edellyttää myös naiselta muutoksia. Sekään ei tapahdu nopeasti. Mikäli miehesi toivoisi sinun olevan hellätunteisempi tai toivoisi sinun esittävän asiat pikemminkin vihjailevasti kuin suoraan tai päinvastoin toivoisi sinun sanovan suoraan eikä vihjailevasti, jolloin hän ei ole ymmärtänyt, mitä haluat, on siinä sinullakin silloin opettelemista. Kaikki vaatimukset, jotka perustuvat ”Tee näin” mieluummin kuin ”sano näin” ovat tehokkaampia.

ONKO TARVETTA ELÄMÄNTAPAREMONTILLE?
Onko miehelläsi terveelliset elämäntavat? Vaikka tunnepuoli olisikin kunnossa, mutta fyysisellä puolella on toimintahäiriöitä, mistä silloin voi olla kyse? Onko alkoholinkäyttö kohtuullista vai pitäisikö sitä rajoittaa? Alkoholin tiedetään turruttavan aistimuksia ja tunteita. Alkoholia runsaasti käyttävillä miehillä impotenssi on tavallisin ongelma. Entäpä tupakanpoltto? Nikotiinin tiedetään vaikuttavan potenssin heikkenemiseen. Erektiohäiriö johtuu nikotiinin vaikutuksesta autonomiseen hermostoon, josta seuraa se, että veren virtaus vähenee siittimen paisuvaiskudokseen. Urheileeko miehesi liikaa? Sinänsä liikaliikunta ei vie seksihaluja, vaan riittämätön palautuminen ja liian vähäinen lepo.

Entäpä onko miehesi stressaantunut? Seksi on hyvä tapa rentoutua, mutta liika stressi ehkäisee sopivaan vireeseen pääsemistä. Ja syynä on se, että miehesi ajatukset pyörivät enemmän stressinaiheuttajassa kuin teidän kahdenkeskisessä hetkessänne. Seksuaalinen nautinto edellyttää useimmiten läsnäoloa, juuri sillä hetkellä keskittymistä rakasteluun kumppanin kanssa. Samaan aikaan ei voi miettiä ongelmanratkaisua työpulmaan. Siksipä miestä kannattaa kannustaa ratkaisemaan stressiin liittyvä ongelma ja tukea häntä mahdollisissa ratkaisuissa. Jos mies on stressaantunut muista kuin työasioista, ota huomioon, että olette yhdessä samassa sopassa, joten sinunkin osuuttasi pitää tarkastella. Esimerkiksi vaatiiko elintottumuksenne niin paljon rahaa, että ylläpidätte sitä ylitöitä tai kahta tai useampaa työtä tekemällä? Millaiset asiat ja työtehtävät kuormittavat arkeanne? Koostuuko se lasten viemisestä harrastuksiin, sukulaisten tai appivanhempien asioita hoitaen? Jakaantuvatko ne tasapuolisesti? Voisiko jotain tehdä eri tavalla tai jättää pois? Osallistuuko mies erilaisten yhteisöjen toimintoihin, esimerkiksi taloyhtiön hallituksen toimintaan, harrastuspiirin vetämiseen ja niin edelleen oman jaksamisensa kustannuksella? Millaisia ratkaisuja hän voisi tehdä tämän suhteen? Vapaa-aikaa ei kannata kuormittaa monenlaisella ylimääräisellä tekemisellä, jollei se samalla tuota itselle voimavaroja. Jos vapaa-aika tuntuu vaativan liikaa, on hyvä pitää YT-neuvottelut itsensä kanssa ja miettiä, mitkä toiminnoista pitää kannattamattomina (=ei lisää hyvinvointia ja jaksamista) luopua. On hyvä ymmärtää, että yksi mies ei voi tehdä useamman miehen töitä. Joillakin on paha tapa (=velvollisuudentunto) ottaa vastuu sellaisesta, mitä kukaan muu ei suostu tekemään.

VIEKÖ TYÖ KAIKEN AJAN?
Jotkut miehet ovat lähestulkoon naimisissa työnsä kanssa, ei vaimonsa. Työ vie lähes kaiken ajan ja vapaalla ollessaankin hän on kiinni kännykässä tai tietokoneella. Suhde työhön voi olla intohimoisempi kuin omaan kumppaniinsa ja haasteelliset työtehtävät tuovat jopa seksuaalisen intohimon kaltaista tyydytystä Toinen näkökulma liialliseen työhön on se, että jos mies ei selviydy työtaakastaan, hänen itsetuntonsa kokee kolauksen. Monet miehet määrittelevät itsensä asemansa tai työtehtävänsä mukaan, sen mukaan paljonko tienaavat tai miten sänkyhommat sujuu. Ja jos mies kokee, ettei nuo asiat ole kunnossa, on hänen helpompaa turruttaa myös oma seksuaalisuutensa.

Esimerkiksi suomalaisten miesten itsehoitolääkityksenä alkoholi on numero ykkönen. Sen avulla ahdistus helpottaa ainakin aluksi. Liiallinen alkoholista haettava helpotus stressiin aiheuttaa uusia ongelmia sikäli, että se vähentää testosteronipitoisuutta ja se puolestaan on ensisijaisesti vastuussa seksuaalisesta haluttomuudesta. Oravanpyörä on valmis: Työssä aiheutuvaa stressiä turrutetaan alkoholilla, joka puolestaan aiheuttaa seksuaalista häiriötä ja kaikki tämä aiheuttaa itsetunnon laskua ja pitkään jatkuessaan masennusta. Työterveyslääkärin luo mies menee univaikeuksiensa tai korkean verenpaineensa vuoksi ja lääkäri antaa lääkkeet niihin tai masennukseen. Todellinen ongelma jää hoitamatta ja masennukseen määrätyt mielialalääkkeet turruttavat nekin seksuaalista halua.

MITEN SELVITÄ STRESSISTÄ? 
Parhaimmat stressinestotekijät löytyvät kuitenkin lähempää kuin osaisi itse kukin arvatakaan. Tärkeimpänä tietenkin se, että itse pystyy arvioimaan jaksamisensa ja työtehtävien suorittamiseen käytettävän kohtuullisen ajan. On tärkeää itse vaalia työn ja vapaa-ajan tasapainoisuutta. Että myös rentouttavia ja itseä voimaannuttavia tekijöitä löytyy elämästä. On myös tarpeen opetella sanomaan ei ja rajata työtä. Yksikään isompi työpaikka ei ole yhden ihmisen varassa ja se pitää muistaa, että jokainen meistä on myös korvattavissa, jos palamme loppuun. Siksipä juuri työntekijän jaksamisen ja hyvinvoinnin tulisi olla työnantajankin näkökulmasta katsottuna tärkeä ja vaalittava asia. On myös hyvä ajatella puolisoa tukipylväänä, jolle voi puhua kaikenlaisista asioista, ja joka kannustaa erilaisissa päätöksissä ja ratkaisuissa. Hyvän elämän rakenteita kannattaa vahvistaa yhdessä puolisonsa kanssa. Esimerkiksi syömällä terveellisesti, tekemällä yhdessä mukavia asioita ja kerätä uusia kokemuksia yhdessä.

NEUVOJA
Puhuminen kumppanin kanssa on joskus vaikeaa. Voihan olla, ettei puolisoilla ole sanoja, joita he osaisivat käyttää puhuakseen arasta asiasta. Siksipä toivonkin, ettei asiantuntijalta kysymistä koettaisi hävettävältä. Kumppanin kanssa voi myös tulla keskustelemaan puolueettomalle maaperälle, jos tuntuu siltä, ettei keskustelemisesta muuten tule mitään kotona. Miehen voi myös pyytää yksin käymään keskustelemassa asiantuntijan kanssa, jollei hän halua keskustella siitä vaimonsa läsnäollessa. Useimmiten ongelmat tuntuvat omassa mielessä suuremmilta kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Moniin ongelmakohtiin voidaan puuttua ja asialle on tehtävissä jotakin. Tarvitaan vain rohkeutta ottaa ensimmäinen askel kohti asioiden selvittämistä. Yleensä ihmiset pelkäävät pahinta turhaan.

Toisinaan seksielämän parantaminen liittyy siihen, että uskalletaan sanoa tarkemmin, millaiset asiat tuntuvat hyvältä ja mistä kohtaa hyväileminen erityisesti tuntuu nautinnolliselta. Seksuaalisuus kun on muutakin kuin yhdyntää. Se on mielihyvän kokemista ylipäätään. Erityisesti jos haluttomuutta on ollut, kannattaa vaikkapa sopia selkeästi ne tilanteet etukäteen, jolloin tuotetaan toiselle mielihyvää, esimerkiksi hieromalla hartioista ja selästä, ilman muuta tavoitetta. Se jo vähentää ahdistusta ja tekee tilanteesta rennomman.                                            
kirj. T.Liukkonen 19.6.2017

LÄHTEET: 
Alcoholism and Sexual Dysfunction.
Cox, T. 2015. Stay calm, don’t overreact and never try to seduce him: Tracey Cox reveals what to do if HE doesn’t want to have sex any more. 
Goliszek, A. 2014. The Stress-Sex Connection.
Gross, G. 2014. Why Doesn’t He Want to Have Sex With Me?
National Male Medical Clinics. 2012. How Smoking Affects Men’s Sexual Health.
Watson, L., J. 2014. The 4 Hidden Reasons Some Men Don’t Want Sex.

KUVA:
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.