UUSI PARISUHDE YLI KUUSIKYMPPISENÄ?

Seurusteleminen yli 60 vuotiaana on melko uusi puheenaihe niin länsimaissa yleensä kuin meillä täällä Suomessa. Se johtuu pääasiassa siitä, että avioerot ovat yleistyneet ja ne koskettavat kaikenikäisiä, myös 60 vuotiaita. Osa kuusikymppisistä seurustelukumppania etsivistä on eronneita ja osa leskeytyneitä.

Vaikka seurustelun aloittaminen eron jälkeen on jonkin verran eri asia kuin puolison kuoleman jälkeen (yksilölliset kokemukset), samankaltaisuuksia on kuitenkin huomattavissa. Useimmiten molemmat kokevat puolisonsa lähtemisestä tai menettämisestä suurta tuskaa ja voimakkaita tunnemyrskyjä. Ne voivat olla myös traumaattisia kokemuksia, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen ja uusien suhteiden muodostamiseen. Molemmissa tapauksissa käydään läpi suruprosessia; yhteisenä suunniteltu tulevaisuus on päättynyt ja toivo tulevasta murtunut. Uuden suhteen aloittaminen mahdollistuu vasta sitten, kun surutyö on tehty.

Puolisosta erottua tai hänen kuoltuaan uuden kumppanin löytäminen ei ole välttämättä ihan helppoa. Uuden kumppanin löytäminen etenkin naisilla on vaikeaa siksi, että yli kuusikymmenvuotiaiden ikäluokassa vapaita miehiä alkaa olla jo määrällisesti vähemmän. Vuonna 2014 eronneita ja leskeytyneitä oli koko Suomen väestöstä miehiä 10,9% ja naisia 19.6%. Väestötilaston mukaan, miehet alkavat lukumääräisesti alittaa naisten lukumäärän jo 55 vuotiaasta lähtien.

Parisuhdemarkkinat kuusikymppisenä eivät siis ole enää kovin isot. Ja ne pienenevät vuosi vuodelta. Tämä saa monet naiset miettimään onko edes vaivan arvoista aloittaa seurustelukumppanin etsintä kaikkine niine kommervenkkeineen mitä se sitten edellyttääkin.

Ennen kuin lähtee uudelle kierrokselle, kannattaa pohtia muutamia asioita. Ensinnäkin, rakkauden löytyminen alkaa siitä, kun on ensin saavuttanut tasapainon omaan elämäänsä eron tai puolison kuoleman jälkeen. Jotta voisi rakastaa toista, on rakastettava ensin itseään ja hyväksyttävä itsensä sellaisena kuin on, myös ikääntyneempänä. Monilla naisilla saattaa olla huonoja kokemuksia entisistä suhteistaan ja voidakseen rakastaa uutta ihmistä, täytyy ensin käydä kipeätkin asiat läpi itsensä kanssa sekä nähdä omat tarpeensa. Hyvälle ja terveelle pohjalle voi rakentaa uutta hyvää.

Saattaa joku silti olla sitä mieltä, ettei koskaan enää halua parisuhteeseen ja se on tietenkin yhtä hyväksyttävää. Ilman parisuhdettakin voi rakentaa kyllin hyvää ja sosiaalisesti aktiivista elämää, jos niin haluaa.

Toiseksi, luottamus on rakkauden keskeisin ainesosa. Monille iäkkäämmille naisille luottamus kumppaniin on tärkeä asia. Se voi juontaa juurensa menneisyyden kokemuksista tai myös hyväksikäytön pelosta. Niin kutsuttuja ”auervaaroja” on ollut olemassa maailman sivu, eikä esim. taloudellisen hyväksikäytön mahdollisuudet iäkkäämpänäkään ole poissuljettu. Kannattaa muistaa, että kaikkien ikä-miesten tarkoituksena ei ole aina virallistaa suhdetta. Myös vanhemmat, varatut miehet, saattavat hakea vain salaista lohdutusta itselleen, jos heidän puolisonsa on esimerkiksi pitkäaikaissairas tai heidän liittonsa on jo vuosia ”ollut kylmä”, eikä mies koe saavansa enää riittävästi seksuaalista läheisyyttä omalta kumppaniltaan. Useimmiten mies ei halua lopullisesti irtaantua omasta parisuhteestaan ja kokonaisen perheen tuomista etuuksista ja sosiaalisesta verkostosta.

Uuden kumppanin erilaiset mielenterveys- ja päihdeongelmatkaan eivät ole kokonaan poissuljettu. Ei mikään ihme, jos nainen valitsee mieluummin yksinolemisen kuin uuden parisuhteen etsimisen ja sen mukana tulevat pettymykset. Uuden suhteen etsiminen, löytäminen ja siihen pettyminen, haavoittavat aina ja vievät energiaa. Eräs nainen toteaakin ”Mitä pidempään olet sinkkuna, sitä vaikeammalta tuntuu enää löytää elämänsä rakkautta”.

Kolmanneksi, kannattaako luopua itsenäisyydestä? Jos erosta tai puolison kuolemasta on kulunut jo pidempi aika, nainen on saattanut luoda itselleen sopivat rutiinit arkeensa. Oletko valmis luopumaan tai muuttamaan niitä? Monet naiset ovat viettäneet aiemman parisuhteensa miehensä varjossa. He ovat ehkä luopuneet omista haluistaan ja toiveistaan. He ovat tehneet kompromisseja säilyttääkseen parisuhderauhan ja jättäneet omat tarpeensa toissijaisiksi miehensä ja lastensa takia. Tai he ovat tehneet paljon asioita elämässään toisten puolesta ja toisten vuoksi. Nyt eron tai leskeytymisen jälkeen onkin vihdoista viimein mahdollisuus tehdä niitä asioita joita haluaa ja silloin kun haluaa. Erityisesti silloin, kun kumppani on sairastanut pitkään, naisella voi olla selkeä käsitys siitä, että ei halua enää toista hoitosuhdetta ”En halua saattaa enää toista miestä hautaan”, kuten eräs leski sanoi. Toisaalta, jotkut naiset saattavat ajatella, että vaikkeivät haluaisi uutta miestä asumaan oman kattonsa alle, niin olisi siitä huolimatta mukavaa tapailla jotakuta silloin tällöin ja joka olisi osittain mukana hänen arjessaan. Omasta ajasta täytyy osata pitää kiinni, jos se on itselleen tärkeää.

Neljänneksi, rakkaudella on uusi merkitys yli 60 vuotiaille. Rakkaus ei merkitse enää samaa kuusikymppiselle kuin mitä se merkitsi joskus parikymppisenä. Perinteiset miehen ja naisen roolit ovat muuttuneet ja kuusikymppiset naiset etsivät miehestä erilaisia asioita kuin parikymppisenä. Enää ei ole olennaista perheen perustaminen ja yhteisen kodin rakentaminen. Kyse on tasaveroisesta kumppanuudesta, jossa kumpikin on oma yksilönsä. Naisille tärkeää myöhemmällä iällä ovat yhteiset kiinnostuksen kohteet vaikkapa puutarhanhoito, golf ja matkailu, yhteiset unelmat ja samankaltainen elämänkatsomus. He haluavat jonkun, joka hyväksyy heidät sellaisena kuin ovat, jonkun joka jakaa elämän ilot ja surut sellaisena kuin ne tulevat vastaan. Toiset haluavat tapailla useita ihmisiä ja viettää hetken heidän kanssaan, toisen mielestä se saa aikaiseksi enemmän yksinäisyyden tunnetta ja pettymyksiä.

Entä sitten ikäero? Onko vanhemman naisen soveliasta etsiä nuoremmasta miehestä seurustelukumppania? Sitä ei liene kiveen hakattu periaate ja sanotaanhan, että rakastuminen ei katso paikkaa eikä ikää. Erään tutkimuksen mukaan naiset, jotka seurustelivat 10 vuotta nuoremman miehen kanssa, kokivat parisuhteessaan enemmän tyytyväisyyttä ja sitoutumista parisuhteeseensa kuin naiset, jotka seurustelivat samanikäisten tai hieman vanhempien miesten kanssa. Jotkut nuoremmista miehistä pitävät vanhemmista naisista juuri siksi, kun he tietävät mitä elämältään haluavat, osaavat hoitaa perheen, työn ja itsensä tehokkaasti ja hyvin. Jotkut iäkkäämmät miehet hakevat erityisesti nuorempien naisten seuraa, eivätkä ole kiinnostuneita oman ikäluokkansa naisista.

Oikean rakkauden tai pitäisikö paremminkin sanoa että itselleen sopivan kumppanin voi kuusikymppinenkin löytää lähes mistä vaan. Uuden kumppanin voi löytää harrastustensa parista, vapaaehtoistyöstä tai miksei myös netistä. Eräällä suomalaisella maksullisella treffisivustolla yli 50-vuotiaita käyttäjiä on jopa 27% kaikista käyttäjistä ja trendi on noususuuntainen. Vaikka yleisimmin tuodaan esiin ikääntyneempien naisten vaikeus kohdata uusi miesystävä, niin ei parin etsintä ikääntyneemmälle miehellekään ole kovin paljon helpompaa. Miehet painiskelevat samankaltaisten kysymysten ja epäilysten kanssa kuin naisetkin. Myös vanhempaa miestä voi hermostuttaa ensitreffeillä. Hän saattaa epäröidä koko ”touhun” mielekkyyttä ja pelätä myös torjutuksi tulemista. Myös mies haluaa tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. He haluavat tulla kohdelluiksi kunnioittavasti ja he haluavat kokea olevansa haluttuja naisten silmissä.

Treffeillä ei kannata esittää mitään erityistä roolia, vaan olla oma itsensä. Vaikkei tuli syttyisikään miehen ja naisen välillä, kannattaa silti nauttia toistensa seurasta ja pitäytyä ystävinä. Myös ystävyys on tärkeää ja monta kertaa ystävyyssuhteet kestävät, vaikka parisuhde päättyykin. Vaikka tilastot näyttävät karuja lukuja ikääntyneempien miesten ja naisten lukumääristä, ei kannata luopua toivosta. Yli kuusikymppiset miehet ja naiset löytävät uusia kumppaneita ja uusia yhteisiä elämäntarinoita kirjoitetaan, vaikka olisikin ikääntyneempi, eronnut tai jäänyt leskeksi pitkän avioliiton päätteeksi.

Kirj. Tiina Liukkonen 17.11.2015

LÄHTEET:
Langburt, S. Post-Divorce Dating Tips for Men.
Lehmiller, J., J. & Agnew, C., R. 2008. Commitment in age-gap heterosexual romantic relationships: a test of evolutionary and socio-cultural predictions. Psychology of Women Quarterly. Volume 32, Issue 1, pages 74–82, March 2008
Manning M. 2014:.Finding Love After 60 – Advice from the Sixty and Me Community
Pasanen Annimari. 2013. Ikääntyvien nettideittailu kasvussa – Kahdeksankymppisetkin chattailevat rakkauden toivossa
Tilastokeskus. 2014 . Väestörakenne, Eronneet ja lesket
Zimmerman, D., C. 2012. The difference between dating after death vs. Divorce. 7.11.2015.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.